Путин се извини, след като Лавров едва не сложи край на политиката на неутралитет на Израел Снимка: © Getty Images

Израел се опита да поддържа деликатен дипломатически баланс след войната в Украйна. Страната официално осъди действията на Москва, обвини Русия във военни престъпления и изпрати самолети с хуманитарна помощ в Украйна, но се въздържа от пълно присъединяване към западните санкции, главно поради собствените си опасения за сигурност, пише CNN.

Израелският премиер Нафтали Бенет почти не споменава името на Владимир Путин в изявленията си, оставяйки по-твърдите позиции, осъждащи Кремъл и войната, на външния министър Яир Лапид.

Последните коментари на руския външен министър Сергей Лавров предизвикаха гнева на Израел. В интервю за италианска медия висшият дипломат на Путин се опита да оправдае целта на Москва за "денацификация" на Украйна, твърдейки, че еврейските корени на президента на Украйна, не противоречат на това. "Mоже и да греша, но Адолф Хитлер също имаше еврейска кръв. Това не означава абсолютно нищо. Мъдрият еврейски народ казва, че най-върлите антисемити обикновено са евреи", каза Лавров и реакцията не закъсня.

Израелското правителство незабавно привика руския посланик в Тел Авив за обяснение. Яир Лапид поиска официално извинение от Москва заради "непростимото и скандално изявление" на Лавров и предупреди, че израелската страна „се е опитала да поддържа добри отношения с Русия, но има граница и този път границата е прекрачена“. Вместо да се извини, руското МВнР повтори, че Израел подкрепя „неонацисткия режим в Киев“.

Преди спорът между Израел и Русия да излезе от релси, на 5 май Владимир Путин все пак разговаря с Нафтали Бенет и поднесе извинения за думите на Лавров - на третия ден от скандала и в деня, в който Израел отбелязва своя Ден на независимостта.

Израелските лидери са изправени пред нарастващ натиск да втвърдят позицията си срещу Москва. Но защо не го направиха досега?

Има няколко причини, поради които Израел не е бил по-строг спрямо Русия след началото на войната. На първо място са съображенията за сигурност на страната - Израел казва, че северната граница със Сирия е „по същество и граница с Русия“, по думите на външния министър Лапид, поради военното присъствие там.

Израел редовно извършва въздушни удари по ирански цели в Сирия, които смята за ключови за предотвратяване на трансфера на прецизно насочвани ракети към подкрепяната от Иран групировка Хизбула в Ливан. Израел се координира с руснаците преди ударите в Сирия и има опасения, че ако отношенията с Москва се влошат, свободата на действие на Израел в Сирия също ще се влоши.

Властите в Тел Авив също изразяват загриженост, че всяко израелско действие срещу Украйна може да застраши многобройното еврейско население в Русия.

Израелският премиер Бенет се опита да действа като посредник, като провеждаше разговори както с украинския президент Володимир Зеленски, така и с Путин - като лично се срещна с последния в Москва. По думите му по време на това пътуване двамата са обсъдили подновяването на Иранското ядрено споразумение от 2015 г., на което Израел се противопоставя, пише CNN.

Русия е страна в преговорите за отмяната на санкциите срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрената програма на страната или т.нар. Иранското ядрено споразумение от 2015 г. Израел се противопоставя на сделката и опитва да я предотврати, а дискусиите за подновяването и в момента са забавени заради обявените от Москва искания в последния момент, което заплашва да прекрати преговорите.

Отношенията между Русия и Израел стават все по-обтегнати, но анализаторите отбелязват, че въпреки това по-голямата част от гнева е съсредоточен върху Лавров и неговото външно министерство, а не върху Путин.

Пред CNN израелски държавник защити подхода на правителството към Русия, заявявайки, че Израел не разполага с правна рамка, за да наложи санкции на друга страна. Въпреки това той твърди, че израелските институции все още се стремят да се съобразят със санкциите на САЩ срещу Москва, като прилагат „тихи санкции“.

Въпреки че израелските медии започнаха да съобщават, че израелските власти се готвят за първи път да изпратят отбранително военно оборудване в Украйна, Алон Пинкас, бивш генерален консул на Израел в Ню Йорк и началник на кабинета на бившия израелски президент Шимон Перес, каза пред CNN:

„Ако ще има промяна в политиката, това е закъснялото осъзнаване, че Израел по същество е застанал на губещата страна в този конфликт, не заради зверства, военни престъпления, нашествие и т.н., а защото да си на страната на губещия има цена, която ще трябва да се плати".

Това обаче може да се промени, ако ситуацията ескалира до степен, че израелският посланик бъде изгонен от Русия, например, казва Пинкас.

"В този случаи Израел няма друг избор, освен да се отклони от своята политика и да приеме нова. Но ако руснаците не направят това и се окаже, че е само война от думи, която ще изчезне след два дни? Тогава нищо фундаментално няма да се промени", каза Пинкас пред CNN.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024