Русия арестува опозиционера Владимир Кара-Мурза Снимка: © Getty Images

Владимир Кара-Мурза, виден руски опозиционен политик и критик на президента Владимир Путин, е бил задържан близо до дома си в столицата Москва. Това съобщи руския опозиционен политик Иля Яшин.

„Очевидно Кара-Мурза е отведен в полицейското управление в Хамовники, където отива адвоката му В. Прохоров. Мога да предположа, че задържането е свързано с административно дело (при наказателно дело би имало претърсване и разпит). Най-вероятно говорим за някакъв вид антивоенно изявление в пресата или в социалните мрежи“, написа Иля Яшин в профила си в Twitter.

Кара-Мурза ще остане в полицейския арест една нощ, а обвинението срещу него е за неизпълнение на законно разпореждане на полицейски служител, което се наказва с до 15 дни затвор, пише AlJazeera.

Малко преди задържането си, Кара-Мурза даде интервю за "Big Picture with Sara Sidner" по CNN+. В него опозиционерът осъди агресията на руския президент Владимир Путин в Украйна.

40-годишният Кара-Мурза многократно критикува военната намеса на Москва в Украйна. Критикът на Кремъл е бивш журналист, близък до опозиционния лидер Борис Немцов, който беше убит близо до Кремъл през 2015 г., и Михаил Ходорковски, бивш олигарх, превърнал се в критик на Путин.

Владимир Кара-Мурза твърди, че е бил отравян два пъти – през 2015 и 2017 г. – е оцелял на косъм от мистериозни отравяния и обвини руската тайна служба за тях. Тъканни проби, изнесени контрабандно от Русия от негови роднини, са предадени на ФБР и службата разследва случая като „умишлено отравяне“. Кара-Мурза продължава да живее в Русия, въпреки че много опозиционни фигури избраха да напуснат страната особено след задържането на Алексей Навални. А задържането му предизвика и реакциите на САЩ.

„Съединените щати са обезпокоени от задържането от руските власти днес в Москва на видния лидер на гражданското общество Владимир Кара-Мурза“, каза държавният секретар на САЩ Антони Блинкен в публикация в Twitter. "Ние следим отблизо тази ситуация и настояваме за незабавното му освобождаване."

Арестът на Владимир Кара-Мурза идва на фона на нарастващите репресии от страна на руските власти срещу опозиционни фигури и срещу всяка проява на несъгласие с войната в Украйна.

За тази цел беше прокарана промяна в Наказателния кодекс, която предвижда лишаване от свобода до 15 години при разпространение на „невярна информация“, несъответстваща на официалната руската позиция за войната в Украйна.

Хиляди граждани на Москва, Санкт Петербург и други руски градове бяха задържани по време на антивоенни протести. Спряно беше излъчването и разпространението на най-големите независими медии като "Ехото на Москва" и "Новая газета", ограничен беше и достъпът до социални мрежи като Facebook и Instagram.

Още 4300 задържани на протестите срещу войната в Русия - от Санкт Петербург до далечен Сибир

До 15 г. затвор грози руснаците, които са против позицията на Кремъл за войната в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024