Снимка: © Screenshot

„Истината е, че това е лично решение на Кирил Петков и то му е хрумнало, докато пътуваше във влака за Украйна, когато ходиха в Киев”. Това каза депутатът от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов по повод новината, че България гони 70 руски дипломати, която премиерът в оставка съобщи снощи.

„Това, че трябва да се изгонят 70 човека от руското посолство, е хрумка на Кирил Петков. Споделил го е по време на пътуването с тези, които са били там. От нашите хора беше Станислав Балабанов”, каза Йорданов в ефира на Нова ТВ.

По думите му тогава са се провели разговори и от Министерството на външните работи са обяснили на министър-председателя, че има определени правила и стъпки, по които трябва да се извърши това. На въпроса дали външният министър Теодора Генчовка е против решението, депутатът от ИТН отговори: „Най-добре е тя да го каже, но знам, че Генчовска не смяташе, че това е правилна стъпка, защото изгонването на дипломати се извършва в определени стъпки."

Решението на Петков е взето еднолично, а премиерът в оставка е изпратил писмени указания за изгонването на дипломатите в Министерството на външните работи, твърди Йорданов.

„Знам, че има някакъв доклад на ДАНС, но изпитвам известни съмнения доколко едната служба не изпълнява също нарежданията на министър-председателя. Изказвам съмнения, не знам дали е така, но истината е, че това е хрумка на Кирил“, каза Тошко Йорданов.

„Ако има руски дипломати, които изпълняват шпионска дейност, логично е, ако бъдат разкрити, да бъдат отзовани. Избягвам да казвам дали съм против или не, защото не съм вътре в системата. Казвам само, че не се прави толкова рязко и изпитвам съмнения дали всички са шпиони, защото бройката му е хрумнала в главата преди 4 месеца и не е въз основа на службите”, каза още Йорданов.

„Ние нямаме 70 дипломати в Русия, както знаете. Ако те решат да действат реципрочно, трябва да изгонят всичките и ние да останем без дипломатическо представителство там, което отива на скъсване на дипломатически отношения“, изрази своето притеснение депутатът от партията на Слави Трифонов.

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин