Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г. Снимка: © Getty Images

Тримата българи, задържани на граничен пункт "Деве баир" на границата със Северна Македония (РСМ) по време на вчерашното напрежение заради отбелязването на 151 г. от рождението на Гоце Делчев, имат забрана да влизат в РСМ за срок от 3 години, предва БНР като се позовава на публикации в македонската преса.

Причината за ареста им е, че са обиждали и нападнали полицейски служители.

Те са експулсирани от страната, след като са осъдени да заплатят глоба от по 300 евро заради нарушаване на обществения ред, като общата сума е 1700 евро с допълнителни 800 евро разноски по делото. Според адвоката им, те били освободени след полунощ, а двама от задържаните били бити.

Стана ясно, че сред задържаните е Ангел Георгиев - депутат от "Възраждане" в 47-ия и 48-ия парламент. Това потвърди и лидерът на партията Костадин Костадинов, който поиска да има реакция по въпроса от българските институции и Европарламента.

Македонските власти от седмици предупреждават, че очакват провокации от българските националисти, затова и общото поклонение пред Гоце Делчев беше отменено. Всяка страна почете личността му в църквата "Свети Спас" в Скопие поотделно.

Много българи, решили да пътуват до Скопие, също не успяха да се включат в поклонението. Част от тях не са били допускани с часове на територията на Северна Македония заради технически проблеми на границата.

Българската делегация официално беше водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи на Република България Иван Демерджиев, който положи венец на гроба на Гоце Делчев.

Че ще има спиране на определени български граждани на границата със Северна Македония предупреди по-рано и президентът на РСМ Стево Пендаровски, който след свикан съвет по сигурността заяви, че ще направи предложения някои български граждани да не бъдат допуснати в страната на 4 февруари.

Сред имената, които се споменаваха тогава да получат забрана за влизане, беше това на евродепутата от ВМРО Андгел Джамбазки. По-късно тази идея отпадна.

Българското външно министерство заявява в позиция, че вчерашното отбелязване на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев "не допринася за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие".

Също така в позицията се казва, че "4 февруари 2023 година ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения не допуснаха отдаването на почит пред паметта на революционера от страна на български граждани, се посочва в позицията."

От МВнР казват още, че оценяват тези действия като "неизпълнение на поетия ангажимент за осигуряване на безпрепятствен достъп на всички добронамерени граждани, желаещи да отдадат почит пред паметта на големия революционер." От МВнР са разговаряли с посланика на Северна Македония в София Агнеза Руси и са поискали намеса по казуса.

Напрежението между двете страни продължи и в Благоевград, където беше съобщено, че снощи към 21.00 часа е била счупена витрината на македонския културен клуб на ул. "Димитър Димов" в града. Той беше открит на 30 октомври миналата година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024