"Вина" - по-добрият сериал по БНТ Снимка: © БНТ

"Толкова много винá трудно се преглъща с... вѝно", се казва в новия български сериал „Вина“, който може да се гледа всеки четвъртък по БНТ. Имаше лошия късмет да излезе почти по едно и също време с „Войната на буквите“, и леко да се загуби в целия шум около продукцията по романа на Людмила Филипова.

Режисьор на "Вина" е Виктор Божинов ("Под прикритие", „Възвишение“, „Голата истина за група жигули“, „Бягство“), сценаристи са Ваня Николова, Нели Димитрова и Екатерина Николова. Музиката е от Петър Дундаков.

Заглавието е игра на думи, зад която се развива семейна драма. В нея има и хубаво вино, и виновни. Сериалът е сниман в долината на река Струма и района на Мелник, а камерата на операторите Калоян Божилов и Георги Гвоздев улавят привлекателни пейзажи от този край.

В 12 епизода, сюжетът е разтеглен около наследствена винарска изба, която преплита интересите на наследници и общинари. Всеки епизод носи името на сорт вино. Началото е дадено със „Совиньон блан“, което дава лек и приятен привкус при запознанството на персонажите.

Кадър от "Вина"

Филип (Владимир Зомбори) се завръща в родния си край, за да продаде семейната винарна. Неин собственик е бил чичо му, който току-що е починал, а вече се е появил купувач. Планът обаче се проваля покрай еноложката на избата Елина (Елена Телбис), която е посветила последните години от живота си на възраждането на мястото.

За да се подготви за ролята, Телбис прочита няколко книги за виното и участва в професионални винени дегустации. В същото време Виктор Божинов забранява на Влади Зомбори (Филип) да чете каквото и да било за винопроизводството предварително – неговият герой трябва да е напълно „бос“ по темата и с времето да научава все повече за света на виното. Всичко това научаваме от страницата на винарната в Мелник, където е снимана продукцията.

Сюжетът се усложнява покрай бащата на Елина – Андрей Бончев (Михаил Билалов), който използва влиянието си като председател на общинския съвет.

Билалов играе истински неприятен персонаж, което му отива. От друга страна и тази продукция страда от един много ярък дефект на повечето български филми - че искат да вкарат в един сюжет всички проблеми на семейството, държавата, нацията. Не ни е спестена и любимата мутренска нотка в историята, без която сякаш трудно се прави филм за България, освен ако не е исторически.

Героят на Билалов има претенции към имота, но Филип решава да му се опълчи и да остане в родината си, докато не вдъхне нов живот в наследената земя.

Божинов преплита в сложни отношения персонажите, като превръща борбата им за тази изба в житейски смисъл.

Сценаристите поставят героите пред класическите дилеми за нашите географски ширини - оставане в родината пред живота в чужбина, отстояване на принципи пред използване на политическо влияние, доверие срещу изневяра. Лутат се между избора да продължат по лесното, като загърбят проблемите, или да поемат по път, който изисква кураж за постигане на целите.

Главният конфликт е между Филип и Андрей и се движи на границата между добрия тон и (не)позволеното, между връщане към корените и желанието за печалба.

И макар на места действието във „Вина“ да върви бавно, да липсва замаха на продукциите на HBO и Netflix, сериалът - (до този момент) има потенциал да привлече аудитория, като се надяваме постепенно да вдига и градуса на напрежението между персонажите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024