Израелската армия е открила телата на още трима заложници в Газа Снимка: © Getty Images

Израелските военни съобщиха, че са открили телата на трима заложници, отвлечени от "Хамас" при нападението от 7 октомври. Става дума за Ханан Яблонка, Мишел Нисенбаум и Орион Ернандес Раду.

Телата им са били открити през нощта на четвъртък срещу петък при съвместна операция на армията и разузнавателните служби в Джабалия - в северната част на Газа, където през последните дни се водят интензивни боеве.

Военният говорител контраадмирал Даниел Хагари заяви, че Израел "няма да спре да се бори за свободата" на останалите заложници.

"Всяка достойна държава би направила същото", каза той в телевизионно изявление, цитиран от агенция "Ройтерс".

Войната в Газа започна след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при което бяха убити над 1200 души, а стотици бяха взети за заложници. Има данни и доказателства за зверства срещу евреи по време на атаката. В отговор Израел започна офанзива в ивицата Газа. Тел Авив обвинява екстремистката групировка, че използва цивилни граждани като жив щит.

42-годишният Яблонка и 30-годишният Ернандес Раду са били убити на музикалния фестивал "Нова" - парти на открито близо до Газа, където живота си е загубила и приятелката на Раду - Шани Лук, съобщиха военните.

Нейното тяло беше намерено заедно с още две други миналата седмица. 65-годишният Нисенбаум е бил убит, докато е опитвал да се погрижи за голямата си дъщеря.

Форумът на семействата - група, която представлява близки на заложниците, призова правителството да увеличи усилията за постигане на споразумение за връщане на останалите отвлечени.

"Откриването на телата им е тихо, но решително напомняне, че държавата Израел е длъжна незабавно да изпрати преговорни екипи с ясното искане за сключване на сделка, която бързо да върне всички заложници у дома: живите за лечение, а убитите - за погребение", се казва в изявлението.

Преговорите, водени с посредничеството на Катар и Египет за постигане на примирие и сделка за заложниците, са в застой. Израел заявява, че е готов да преговаря само за временна пауза на сраженията.

От своя страна, обявената от САЩ и ЕС за терористична организация предупреждава, че ще освободи отвлечените само при постигане на сделка, която включва трайното изтегляне на Израел от Газа.

Израелските военни съобщават, че по време на нападението от 7 октомври "Хамас" са отвлекли около 250 израелски и чуждестранни заложници.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху обяви осигуряването на тяхното връщане за една от основните цели на войната на Израел.

Смята се, че много от отвлечените, които все още се намират в Газа, са мъртви.


Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Три държави от ЕС признават независима Палестина. Какво следва от това?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария започна разследване срещу международна антикорупционна организация

Зад него стои Службата за защита на националния суверенитет

07:52 - 26.06.2024
Важно днес

Президентът приключва консултациите с партиите за съставяне на кабинет

Държавния глава няма срок, в който да връчи първия мандат

07:21 - 26.06.2024
Важно днес

Съдът в Израел праща и ултраортодоксални в казармата

Решението може да дестабилизира правителството на Нетаняху

19:23 - 25.06.2024
Важно днес

Кирил Петков: С "Възраждане" просто не сме от една порода, оставаме опозиция

ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет с третия мандат

18:53 - 25.06.2024
Бизнес

Най-добрите реклами, отличени на фестивала Cannes Lions 2024

За 71-ви първи път най-известният рекламен международен фестивал отличи най-добрите в областта на рекламата и маркетинга

18:10 - 25.06.2024
Важно днес

В АЕЦ "Козлодуй" е имало теч на радиокативна вода, но няма опасност за хората

Инцидентът е станал по време на планов ремонт на шести блок

17:30 - 25.06.2024
Важно днес

София предупреди Скопие да не се отклонява от европейския си път

Позицията на България е в отговор на изявления на новия премиер Християн Мицкоски

16:17 - 25.06.2024