Revolut: Платформите на Meta са “огнище” за измами Снимка: © Revolut

77% от всички измами, които са докладвани през втората половина на 2023 г. от клиенти на Revolut в Европа, са започнали от социални мрежи, съобщават от компанията.

Анализът на финансовата институция за България показва сходна картина.

През втората половина на 2023 г. 79% от измамите идват от такива платформи.

Facebook, Instagram, Messenger и Whatsapp допринасят за 59% от измамите, идващи от социални мрежи, и 47% от общите загуби на пари.

Най-често срещаните измами са свързани с покупки и инвестиционни схеми - съответно 70% и 12% от докладваните случаи.

  • При инвестиционните измами на хората се обещават възможности за бързо забогатяване в замяна на „инвестиране“ на големи суми пари. Въпреки че те са само 12% от случаите, представляват 61% от загубените пари;
  • Измамите с покупки карат потребителите да поръчат несъществуващи или подвеждащо рекламирани продукти. На този вид схеми се дължат 18% от загубите и дори да не са най-значими според размера на откраднатото, те са най-разпространени. Повечето случаи произхождат от пазари тип „маркетплейс“ с ограничен контрол или инициативи за контрол на риска.

Затова Revolut призовава българското правителство и Европейския съюз, където Revolut оперира като лицензирана банка с над 30 милиона клиенти, да възприемат нов подход в борбата с нарастващия проблем с онлайн измамите.

„Нашите данни показват, че има още много какво да се направи: платформите на социалните мрежи, и най-вече тези на Meta, остават първоизточник на измами. Ако искаме да се справим цялостно с фалшификациите, трябва да предприемем действия по цялата верига. Ето защо се обръщаме към ЕС и държавите членки с молба да помогнат на BigTech активно да откриват и премахват измамно съдържание при източника с помощта на подходящи инструменти и механизми", казва Уди Малуф, който отговаря за отдела за предотвратяване на финансови престъпления в Revolut.

От компанията припомнят, че през 2023 г. Европейската комисия представи нови законодателни предложения, сред които Регламент за платежните услуги, който цели да се въведат мерки за банките в борбата им с измамници, които често се представят за банкови служители. Според данните на Revolut обаче това са една 4 на сто от случаите.

Предстои държавите членки на ЕС да се произнесат как трябва да изглеждат общоевропейските правила, заедно с Европейската комисия и Европейския парламент.

„Ако искаме да се справим цялостно с измамите, трябва да предприемем действия по цялата верига. Ето защо с обръщаме към ЕС и държавите членки с молба да помогнат на BigTech активно да откриват и премахват фалшиво съдържание при източника с помощта на подходящи инструменти и механизми," казва още Малуф.

Призивът на Revolut е и до българското министерство на финансите, което участва в процеса на вземане на решения за предстоящите общоевропейски правила за предотвратяване и разкриване на измами. Очаква се ведомството да е готово с позицията си до юни 2024 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Коя е Рая Назарян - председател на 50-ия парламент?

От млада надежда на ГЕРБ до първия пост в държавата

12:44 - 20.06.2024
Важно днес

ЕС санкционира и руския газ. Решението е историческо

Eвропейските лидери обсъждат дали под санкции да попадне и Беларус

12:18 - 20.06.2024
Политика

Преглед на печата в старозагорско кафене - вестникът на "Величие"

България ми е гадже, ама за да съм истински българин да я бия ли, или само да ми прави салатата? 

10:55 - 20.06.2024