Бареков, Стъки, Блъсков и ПИК поискаха връщане на хартиените бюлетини

Издателят на ПИК Недялко Недялков, бившият председател на "България без цензура" Николай Бареков, главният редкатор на "Труд" Петьо Блъсков, ММА-боецът Станислав Недков-Стъки и бившият PR на Министерството на отбраната при Каракачанов - Александър Урумов - се оказаха сред инициаторите на подписка за връщане на хартиената бюлетина.

В Народното събрание са внесени папки със 110 000 имена, за които се оказа, че три политически партии са съдействали при събирането.

„Не крием, че за това ни помогнаха няколко политически партии – от ГЕРБ, от ДПС, активисти на БСП се включиха“, казва собственикът на ПИК Недялко Недялков.

Авторите на кампанията се опитаха да направят срещи с партийни лидери и председатели на парламентарни групи в Народното събрание, но от „Продължаваме промяната“ са отказали срещата.

Разбираемо - вратите на ДПС се оказаха отворени, а председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и бившият председател на 44 НС Цвета Караянчева също разговаряха с тях.

„Ние сме тук, за да се срещнем с всички политически партии, представени в парламента и първата група, която посетихме, беше ПП. Това, че има отказ за диалог от тяхна страна, е техен проблем. Бяхме приети от ГЕРБ, макар и в кулоарите, бяхме приети любезно от „Движението за права и свободи“ и лично от техния лидер и сега отиваме да се срещнем с БСП и с господин Костадинов от „Възраждане“, каза Николай Бареков.

Бареков беше ръководител на ТВ7 до 2013 г., докато медията се издържаше с парите на КТБ по свидетелствата на Цветан Василев. С негово активно участие беше организиран и скандалът около печатницата в Костинброд преди парламентарните избори през 2013 г., който успя да създаде смут около легитимността на вота в деня за размисъл. Година по-късно съдът оправда единствения обвиняем по случая (настоящия депутат от ГЕРБ Росен Желязков).

Няколко месеца след като Бареков реши да става политик с проекта си "България без цензура", Цветан Василев и Делян Пеевски рязко влошиха отношенията си, ТВ7 остана без финансиране, а ББЦ се разпадна на съставни части в 43 Народно събрание.

Внасянето на подписката за връщането хартиените бюлетини се случи ден след като Народното събрание отказа да разглежда промяна в Изборния кодекс благодарение на 1 глас разлика в подкрепа на машинното гласуване - на Крум Зарков от БСП.

От Консервативно-патриотичното движение, както се нарича инициативата на авторите на подписката, смятат да събират подписи и за национален референдум, ако не бъде гласувано връщането на хартиени бюлетини във всички секции.

Недялков обяви, че в референдума щели да бъдат вкарани и въпроси, които „хич няма да бъдат удобни за политическата класа“ като въпросите относно приемането на еврото и позицията по въпроса с Република Северна Македония.

КПК при ПИК: Кой кой е в новия Консервативно-патриотичен кръг

Кой стои зад подписката

В инициативния комитет влизат част от хората, които най-активно се противопоставяха на гражданските протести срещу кабинета на Бойко Борисов през 2020 г.

Т.нар. Консервативно-патриотично движение се оформи през 2021 г. около Недялко Недялков - издател на сайта ПИК, който през последните месеци се е посветил изцяло на мощна кампания срещу правителството на Кирил Петков. В редки случаи на несъгласие между редакционната политика и партийните послания на ГЕРБ през последните години Недялков критикува Бойко Борисов за това, че не е достатъчно твърд в мобилизирането на партията си срещу властта или че е подкрепил вдигането на ветото срещу Северна Македония.

ПИК е и една от малкото медии, чрез които Делян Пеевски "говори" публично, когато реши да отговаря на политическите си противници.

В групата на почитателите на хартиените бюлетини се оказа и Станислав Недков-Стъки - шеф на ММА-федерацията в България, която се оказа, че е получавала значителни суми от бюджета на Министерството на спорта при ГЕРБ. В сумите има близо 150 000 лв. по линия на Националната програма за младежки дейности, която се захранва със средства от приходите от хазарт.

Стъки се опита да влезе в политиката като водач на листа на формацията ГОРД на Слави Бинев през 2013 г., по-късно стана съмишленик на Бареков.

Към инициативата спадат и Петьо Блъсков - баща и син - издателите на в. "Труд", които през декември 2021 г. трябваше да изнесат редакцията си от ползваните дотогава държавни имоти заради неплатени наеми.

ГЕРБ тогава организираха депутатски "флашмоб" пред стълбите на Министерството на културата, чийто служебен министър Велислав Минеков задейства процедурата по освобождаване на помещенията.

Част от инициативния комитет се оказва Антоанета Христова - ръководител на Института за изследване на населението и човека към БАН - която е сред редовните медийни говорители, защитаващи ГЕРБ, макар да се позиционира като независим експерт и политически психолог.

Само преди дни тя и Харалан Александров са били лектори на обучителен семинар за кадри на ГЕРБ, организиран от евродепутата Андрей Новаков.

Колкото до Александър Урумов - една от най-известните му досегашни инициативи беше торпилирането на т.нар. Истанбулска конвенция и Стратегията за детето - паралелно с работата му като член на политическия кабинет на тогавашния вицепремиер Красимир Каракачанов. Урумов е с обявена принадлежност към 3 управление на ДС - Военно контраразузнаване (с агентурно име "Абел", вербуван през 1988 г.)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024