Снимка: © Булевард България

Събарянето на незаконните съоръжения на автокъща "Капитолия" в Борисовата градина се отлага за неопределено време, а ако изобщо някога се случи, то ще бъде платено от Столичната община. Това е решението на съдия Вяра Русева от Административен съд – София град по делото, заведено от общината срещу собствениците на автокъщата, съобщава Mediapool.

Съдът постанови, че заповедта на главния архитект Здравко Здравков за събаряне на металните конструкции на терена н Борисовата градина е незаконна - с аргумент, че няма доказателства кой е собственикът им. Шестте стоманобетонни чадъра на "Капитолия" са обявени за незаконни с влязло в сила решение на Върховния административен съд от юни на миналата година, а с половин година закъснение арх. Здравков издава заповед за премахване на конструкциите.

Миналото лято Върховният съд обяви, че навесите са собственост на "Софтрейд 2003", която притежава и автокъщата. Фирмата обаче твърди, че не е собственик на незаконните конструкции, а друга фирма е собственик на търговски обект на адреса.. Заради това съдът приема, че не е безспорно установено кой е собственикът на съоръженията и общината трябва да го установи. Едва след това Здравков да издаде нова заповед за събарянето им, в която да се посочи и действителният собственик на незаконната конструкция. Решението на съда е окончателно и не може да бъде обжалвано.

По закон собственикът е длъжен да премахне незаконния обект, а ако откаже - прави го общината и след това може да предяви иск за възстановяване на направените разходи. Очаква се събарянето на металните навеси да струва най-малко 50 000 лева.

На 7 юни Столичната община започна разчистване в автокъща "Капитолия" в Борисовата градина, за да премахне окончателно съоръженията. "Паяци" на Центъра за градска мобилност навлязоха в терена и започнаха принудително вдигане на колите в нея.

Ден по-късно обаче съдът реши да спре тази дейност. Решението е по жалба, подадена от собствениците на автокъщата. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Един от мотивите за спирането на премахването на незаконните съоръжения е, че "може да падне градушка, която да повреди автомобилите".

„Аз трудно бих коментирал такива мотиви. В съдебното решение има изключителна загриженост към автомобилите, не към незаконното строителство. В това съдебно решение е изказана е грижа, че утре може да завали градушка и да наруши целостта на автомобилите. Същият този съдийски състав февруари месец, когато разсъждаваше и даде своето допускане по отношение на изпълнението на заповедта, не беше преценил, че тогава може да има студове, виелици или ледени дъждове“, коментира тога главният архитект на София Здравко Здравков.

Незаконното строителство в "Капитолия" бе установено през 2018 година, след което наемодателят в лицето на "Софийски имоти" пожела договорът да бъде прекратен и теренът да се освободи. Последва обжалване от страна на "Капитолия" и съдебни дела, които отнеха четири години.

Столичната община вдига с "паяк" колите на автокъща "Капитолия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени