Незаконните навеси на автокъща "Капитолия" остават - за неопределено време Снимка: © Булевард България

Събарянето на незаконните съоръжения на автокъща "Капитолия" в Борисовата градина се отлага за неопределено време, а ако изобщо някога се случи, то ще бъде платено от Столичната община. Това е решението на съдия Вяра Русева от Административен съд – София град по делото, заведено от общината срещу собствениците на автокъщата, съобщава Mediapool.

Съдът постанови, че заповедта на главния архитект Здравко Здравков за събаряне на металните конструкции на терена н Борисовата градина е незаконна - с аргумент, че няма доказателства кой е собственикът им. Шестте стоманобетонни чадъра на "Капитолия" са обявени за незаконни с влязло в сила решение на Върховния административен съд от юни на миналата година, а с половин година закъснение арх. Здравков издава заповед за премахване на конструкциите.

Миналото лято Върховният съд обяви, че навесите са собственост на "Софтрейд 2003", която притежава и автокъщата. Фирмата обаче твърди, че не е собственик на незаконните конструкции, а друга фирма е собственик на търговски обект на адреса.. Заради това съдът приема, че не е безспорно установено кой е собственикът на съоръженията и общината трябва да го установи. Едва след това Здравков да издаде нова заповед за събарянето им, в която да се посочи и действителният собственик на незаконната конструкция. Решението на съда е окончателно и не може да бъде обжалвано.

По закон собственикът е длъжен да премахне незаконния обект, а ако откаже - прави го общината и след това може да предяви иск за възстановяване на направените разходи. Очаква се събарянето на металните навеси да струва най-малко 50 000 лева.

На 7 юни Столичната община започна разчистване в автокъща "Капитолия" в Борисовата градина, за да премахне окончателно съоръженията. "Паяци" на Центъра за градска мобилност навлязоха в терена и започнаха принудително вдигане на колите в нея.

Ден по-късно обаче съдът реши да спре тази дейност. Решението е по жалба, подадена от собствениците на автокъщата. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Един от мотивите за спирането на премахването на незаконните съоръжения е, че "може да падне градушка, която да повреди автомобилите".

„Аз трудно бих коментирал такива мотиви. В съдебното решение има изключителна загриженост към автомобилите, не към незаконното строителство. В това съдебно решение е изказана е грижа, че утре може да завали градушка и да наруши целостта на автомобилите. Същият този съдийски състав февруари месец, когато разсъждаваше и даде своето допускане по отношение на изпълнението на заповедта, не беше преценил, че тогава може да има студове, виелици или ледени дъждове“, коментира тога главният архитект на София Здравко Здравков.

Незаконното строителство в "Капитолия" бе установено през 2018 година, след което наемодателят в лицето на "Софийски имоти" пожела договорът да бъде прекратен и теренът да се освободи. Последва обжалване от страна на "Капитолия" и съдебни дела, които отнеха четири години.

Столичната община вдига с "паяк" колите на автокъща "Капитолия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024