Прокуратурата ще проверява сечта при къпалнята "Мария Луиза" в София Снимка: © Facebook

Софийската районна прокуратура е започна проверка по случая с незаконната сеч в Борисовата градина в столицата, осъществена в района за затворената от близо две десетилетия къпалня "Мария Луиза". Сигналът е подаден от общината.

За случая стана ясно на 1 февруари, след като граждани алармираха за незаконна сеч на около 20 дървета в района на някогашния общински басейн. Столичният кмет Йорданка Фандъкова наложи глоба от 50 000 лв. на дружеството - собственик на съоръжението. Мажоритарен дял в него имат компании, свързвани с бизнесмена Румен Гайтански, известен с прякора си Вълка. Столичната община има миноритарен дял, но е съсобственик. А наложената глоба за незаконна сеч е максималната възможна.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, на чиято територия е Борисовата градина и запустялата къпалня, обяви, че дни преди сечта на здрави дървета около басейна, администрацията му е издала разрешение за премахването от терена на 11 точно определени дървета - пет напълно изсъхнали бора и шест от други видове (круша, череша, ясен), саморасли в подпорна стена и бетонови стъпала в зоната на комплекса. За да се извърши тази сеч обаче собственикът на имота е бил длъжен да уведоми местната администрация за деня и часа на дейността - за да може експерт-еколог да присъства на място и да следи за изпълнението.

Това не се случва и в общината са разбрали за отсечените дървета едва след сигнали на граждани. Дейността е извършена вечерта. Борисовата градина е на територията на район "Средец", но тя се поддържа и е грижа на Столичната община и предприятието ѝ, отговарящо за парковете.

Наберязаните след експертиза за премахване 11 растения обаче си стоят непокътнати, а други - неразрешени за изсичане и намирали се на площ от около 2 дка до къпалнята - по разказ на Трайков, да отрязани. Според свидетели са премахнати и част от дънерите. Кметът на район "Средец" допусна, че с това действие може да се прави опит за разчистване на терена за бъдещи строителни работи. Дружеството собственик на къпалнята обаче нямат подобно издадено разрешение.

Теренът на бившата къпалня е затворен и в пустее от 2005 г. Миналата година започна да се обсъжда съвместен проект между частния мажоритарен съсобственик на "Мария Луиза" АД и Столичната община за възстановяването на басейните и нифраструктурата към тях. .

Фандъкова също уверяваше преди време, че се търси решение собствеността да се върне изцяло в общината, за да бъде къпалнята отново на разположение на столичани, но до момента няма реализирани действия в тази посока.

От прокуратурата не уточняват кога очакват да приключи проверката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024