"Вагнер" спира да вербува затворници. А те вече отказват да се бият в Украйна Снимка: © Getty Images

Частната руска армия на "Вагнер" спира да набира затворници, които да се бият в Украйна. Това заяви основателят ѝ Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин". Набирането на осъдени в редиците на "Вагнер" е прекратено, обясни той в отговор на искане за коментар от руска медия, публикувано в социалните медии.

Обявлението на Пригожин обаче съвпадна по време с медийни разкрития, че все по-малко затворници се съгласяват да отидат на война, въпреки обещанията за помилване, ако оцелеят на фронта, които "Вагнер" дава. Пред изданието "Медиазона" осъдени разказват, че ако през декември голяма част от тях са се срещнали с вербуващите по собствено желание, то вече посрещането на "Вагнер" далеч не протича в "тържествена атмосфера".

"Вагнер" започна да набира затворници да се бият на страната на Русия през лятото на 2022 г. В замяна се предлагаше помилване на осъдените, ако оцелеят шест месеца в Украйна. Наемната армия на Пригожин не предоставя информация колко осъдени са се присъединили в нейните редици, но данните на руската наказателна служба, публикувани през ноември, показват, че населението на затворите в страната е намаляло с над 20 000 души между август и ноември 2022 г., което е най-големият спад за десетилетие.

През декември Reuters съобщи, че разузнавателната общност на САЩ смята, че "Вагнер" разполага с 40 000 затворници бойци в Украйна които представляват огромното мнозинство от личния състав на групата в страната. През последните наемниците играян все по-видима роля във войната на Русия в Украйна - те оглавяват продължаващото с месеци нападение срещу град Бахмут в района на Донецк. Преди това "Вагнер" имаше роля в завладяването на Мариупол.

През ноември 2022 г. бивш затворник - наемник на "Вагнер" бе брутално убит с чук от собствените си хора, след като бяга от служба, стои 2 месеца в украински плен, разказва подробно за методите на Пригожин, но впоследствие попада обратно в Русия и ликвидиран. През януари командир от частната армия се предаде и поиска убежище в Норвегия, като разказа за зверствата, които "Вагнер" върши в Украйна.

Така вербовъчните сесии, в които преди участваше и лично "готвачът на Путин", вече протичат различно, предава "Медиазона". Цялата колония вече не се строява на плаца, а Евгений Пригожин не пристига с хеликоптер. По думите на осъдените, затворниците са започнали да задават въпроси колко от заминалите са останали живи, като отговорът се оказал труден.

И ако първият път над хиляда души са напуснали конкретната колония, то сега едва 340 са се престрашили. През ноември месец в руския град Плавск, Тулска област, е проведено второто набиране на осъдени доброволци за войната. При първото са се записали около 300 души, но при втория път желаещите са били два пъти по-малко.

Смята се, че сега сред затворниците има "повече скептицизъм", покрай новините, че половината от заминалите да се бият вече не са живи. Също така затворниците са спрели да вярват на обещанията на "Вагнер" заради новините в медиите и телефонните разговори с новобранците.

"Последният път (в края на миналата година) се свързах с човек, който е близо до Бахмут. Той каза, че съжалява, че е отишъл там. Каза, че 20% от излезлите от затвора не са живи", разказва един от осъденитее пред "Медиазона".

На този фон медии, свързани с Пригожин, започнаха да съобщават за затворници, които са оцелели в Украйна и сега са на свобода.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024