Снимка: © Getty Images

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж ще се ожени за дългогодишната си партньорка Стела Морис в строго охраняемия затвор „Белмарш“ в Лондон. На церемонията ще присъстват четирима гости, двама официални свидетели и двама надзиратели, съобщават от агенция „Ройтерс“

Сватбената церемонията ще се проведе по време на часовете за свиждане в затвора, където Асандж прекара последните три години от живота си.

50-годишният австралиец е издирван от американските власти, за да бъде изправен пред съда по 18 обвинения, свързани с публикуването в „Уикилийкс“ на огромни масиви от поверителни американски военни документи и дипломатически телефрами.

Асандж отрича да е извършил нарушение. Въпреки това той е в затвора от 2019 г., след като в предходните седем години се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон.

Асандж и годеницата му Морис се запознават през 2011 г., когато тя започва работа в правния му екип. Връзката им започва през 2015 г., а докато Асандж е укриван в еквадорското посолство в Лондон се раждат и двете им деца.

Асанж има две деца и годеж от престоя си в еквадорското посолство в Лондон

38-годишната Стела Морис е адвокат. Тя е родена в Южна Африка и има испанско и шведско гражданство. Живее в Лондон почти 20 години. Пред британския вестник The Guardian, Стела Морис заявява:

„Това не е затворническа сватба, това е декларация за любов и издръжливост, въпреки стените на затвора, въпреки политическото преследване, въпреки произволното задържане, въпреки вредите и тормоза, нанесени на Юлиан и нашето семейство. Тяхното мъчение само кара любовта ни да става по-силна.“

Сватбената рокля на Морис и килтът, с който ще бъде облечен Асандж – намек за шотландския му произход, са създадени от британската модна дизайнерка Вивиан Уестууд, която и преди това е водила кампания срещу екстрадицията му.

От съображения за сигурност затворът отказа разрешение да присъстват журналисти или фотограф като свидетели. А Морис коментира пред The Guardian, че всяка част от тяхното събитие е строго контролирано – от списъка за гости до сватбената снимка.

„Имахме спор с Министерството на правосъдието и затворническите власти, които отказаха предложените от нас свидетели, защото са журналисти; отказаха предложения от нас фотограф, защото той също работи като фотограф в пресата, въпреки че всички те биха присъствали като физически лица.
Убеденa съм, че се страхуват, че хората ще видят Джулиан като човешко същество. Не име, а човек. Страхът им разкрива, че искат на всяка цена Джулиан да остане невидим за обществеността, дори в деня на сватбата си и особено в деня на сватбата си. За да изчезне той от общественото съзнаниe", казва тя.

Последният път, когато Асандж е сниман от медиите е през прозорците на микробус на път към съда, малко след ареста му на 11 април 2019 г.

Напоследък дори не е допускан да бъде в съда за собствените си изслушвания. Морис определя като "жесток и нечовешки" начина, по който се отнасят към него.

Отказаха да екстрадират Джулиан Асанж в САЩ заради психичното му здраве

По-рано този месец на Асандж бе отказано и правото да обжалва съдебно решение от декември 2021 година за екстрадирането му в Съединените щати, но той продължава да обжалва. Финалното решение ще бъде взето от министъра на вътрешните работи на Великобритания Прити Пател. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи

"Продай на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

"Най-зелените компании в България“ отличи Remix за изключителни постижения в областта на устойчивата мода