ЦСКА излезе на палатков лагер пред БФС Снимка: © Facebook

Феновете на ЦСКА излязоха на палатков лагер пред централата на Българския футболен съюз в Бояна. Причината – протест срещу сегашното ръководство на БФС и несъгласие с решенията на Изпълкома и наложените глоби срещу отборите, взели участие в Конгреса, организиран от Димитър Бербатов на 18 март.

Протестните действия ще бъдат безсрочни и ще продължат, „докато справедливостта възтържествува“, обявиха от ЦСКА в социалните медии:

„Безсрочният протест пред централата на Българския футболен съюз в Бояна стартира днес от 12 ч. След несправедливите решения на нелегитимния Изпълком на централата и наказанията срещу ЦСКА, привърженици от цялата страна ще дадат символично начало на денонощния палатков лагер заради несъгласието с политиката на Футболната централа."

Протестът ще бъде с мирни средства, като в близките дни в Бояна се очакват състезатели и привърженици от цялата страна, които смятат, че е дошло време за промяна в родния футбол.

Ръководството на ЦСКА е категорично, че "клубът няма да се откаже от протестните действия, докато справедливостта не възтържествува.“


Протестните действия на ЦСКА идват в отговор на разигралата се „поредна футболна драма“. След като редовният изборен конгрес на БФС на 18 март бе отменен от ръководството на централата, кандидатът за президентския пост Димитър Бербатов проведе собствен с клубовете, които го поддържат.

БФС обяви отмяна на конгреса, но съмненията за тайно провеждане остават

Според Конгреса на Димитър Бербатов, който БФС не признава, Борислав Михайлов вече не е президент на футболния съюз. По време на гласуване в зала 3 на НДК вотът на 76-те присъстващи делегата отиде в полза на Димитър Бербатов, който бе избран да оглави БФС. Там бе решено още президентът на централата да заема поста не повече от 3 мандата (75 гласа "за"), а членовете на Изпълкома се да се намалят от 15 на 9 (74 гласа "за").

76 делегати избраха Бербатов за президент на БФС, но ще има "обединителен конгрес" (обновена)

БФС реагира със санкции на организирания от Бербатов и екипа му Конгрес в НДК. Футболният съюз обяви, че всички аматьорски клубове, участвали в събитието, ще бъдат изключени от структурите на централата. На ЦСКА и останалите професионални тимове, присъствали на мероприятието в зала 3 на НДК, БФС наложи глоби от 15 000 лева. Изпълнителния директор на „червените” Филип Филипов бе лишен от всякакъв вид ръководни функции във футбола.

Пред БНТ Димитър Бербатов коментира, че ситуацията е „абсурдна, тъжна и разочароваща“, а „власт не се дава, власт се взима“:

"Уставът на БФС – Конгресът е законен, ако присъстват повече от половината делегати. При липса на Кворум Конгресът се отлага с един час по-късно на същото място, при същия дневен ред може да се проведе с колкото делегати се съберат…Всичко се избра напълно законно", коментира Бербатов.

Борислав Михайлов пък определи Конгреса като „абсолютно нелегитимна и агресивна самоинициатива на тъй наречената опозиция“. В изразената от него позицията присъстваха сравнения на случващото се с „война“ и призиви за „обединение във футбола“:

"Като президент на Българския футболен съюз винаги съм призовавал за обединение на футбола и съм обявявал, че няма да допусна война, въпреки че срещу мен се води такава, при това през цялото време, с всякакви средства, включително и противозаконни“, написа Михайлов във Facebook.

Фенове на ЦСКА изразиха недоволството си от работата и решенията на централата като разпънаха плакати на различни места в София. Факли и димки бяха запалени и пред базата в „Бояна“. Снимки от действията на привържениците бяха публикувани във Фейсбук страницата на фен клуба на „червените“ „Offenders“.

Димитър Бербатов заяви, че подкрепя протестите и ще се включи в денонощния палатков лагер, организиран от ЦСКА :

„Подкрепяме тези протести, но не ги организираме ние. Разбира се, че ще кажа „Да“, с вас съм. Ще отидем в Бояна на палатковия лагер. Ние по принцип трябва да отидем там, защото сме избрани за ново ръководство на БФС”

По-рано днес Бербатов бе разпитан в Главна дирекция „Национална полиция“ по негов сигнал за нередности в Българския футболен съюз.

„Потвърдихме това, което и клубовете са ни казали. Дадохме нещата, които имаме като информация и това беше. Правихме го вече няколко пъти, така че сме свикнали с това нещо. За подробности, това е информация, която органите на реда могат да кажат. Предполагам, че това е информация, която не трябва да се изнася”, коментира Бербатов.

Освен него на разпит в ГДНП бяха още Борис Станков и Петър Величков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024