Великобритания забрани рекламата на Adidas, показваща голи женски гърди Снимка: © adidas

Великобритания забрани рекламите на линията спортни сутиени на Adidas, които създадоха смут в Twitter през февруари. Колажите с голи женски гърди, с които спортната компания избра да представи новата колекция, не показват лицата на дамите, а само техните бюстове. Целта - да подчертае разнообразието на тялото и усилията на спортната компания да се погрижи за всички форми и размери, казват от Adidas.

От Органа по стандартите за реклама на Обединеното кралство (ASA) обаче посочват, че са получили 24 жалби, в които се казва, че използването на голота в рекламата е безпричинно и сексуално обективизира жените, а изображението не е подходящо за деца. Тези становища са уважени от ASA и затова органът налага забраната на рекламата на Adidas.

ASA признава, че целта на рекламите е да покажат, че женските гърди се различават по форма и размер, което е от значение за рекламираните спортни сутиени, но добавят:

„Сметнахме, че показването на голи гърди вероятно ще се разглежда като явна голота. Отбелязахме, че гърдите са основният акцент в рекламите, акцентът върху самите сутиени е доста по-малък, като те са опоменати само в придружаващия текст. Тъй като рекламите съдържат явна голота, ние преценихме, че изискват внимателно таргетиране, за да се избегне причиняването на обида на тези, които са ги гледали.“

Adidas застава зад рекламната си кампания и посочва отново, че тя е създадена, за да покаже колко разнообразни са гърдите и да подчертае защо персонализираната поддръжка е от първостепенно значение.

„Важно е да се отбележи, че решението на ASA беше свързано с това рекламното послание да бъде представено по начин, различен от този, който рекламата цели, а не взема предвид самото рекламно послание и посланието, зад което заставаме гордо.“

От женската гледна точка, или за връзката между сутиена и спорта

Аdidas лансира новата си колекция спортни сутиени с 43 модела на 14 февруари. Линията се опира на иновации, съсредоточени върху комфорта на спортуващите жени - тема, която дълго време беше игнорирана като маловажна, и дава богат избор на сутиени за спортове с ниска до средна интензивност: спортни сутиени, предназначени за по-интензивни тренировки и такива за бягане, които дават най-висока опора на гърдите при движение.

Рекламната кампания, с която Adidas избра да представи новите продукти, обаче предизвика смесени реакции на потребителите в социалните мрежи. Част от тях подкрепиха кампанията, казвайки, че е смела и иновативна. Други хора я критикуват за това, че експлоатира женската голота за търговски цели без особена необходимост и предпочитат да видят снимки на сутиените, а не на женски гърди.

Провокативната реклама на adidas с 25 голи женски гърди в Twitter


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Галъп": Изборите ще се решат следобед, когато колебаещите гласуват

Агенцията отчита, че към 15.00 часа избирателната активност е малко по-висока спрямо данните от същия час на 2 октомври

15:35 - 02.04.2023

"Ти броиш" засече над 50 сигнала за изборни нарушения до обяд

Едно от честите нарушения е за непоставяне на печат върху бюлетините от машинно гласуване

15:16 - 02.04.2023

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023