"Къде са децата ни?", питат родители на моряци от "Москва". Кремъл: Няма да ви кажем Снимка: © Wikipedia

Руският крайцер „Москва“ потъна миналата седмица в Черно море - на 14 април. Кремъл твърди, че приблизително 500-те моряци на борда са били евакуирани навреме. Семействата на членове на екипажа обаче разказват, че с крайцера изчезват и следите на техните близки, служили на борда. И питат властите. Получават само мълчание.

Получават и откровен отказ - чрез говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ал Джазира". Пред журналисти той отговаря на въпрос за моряците така: "Цялата информация относно случая се дава от Министерството на отбраната, ние нямаме право да казваме нищо.“ Закономерно - Министерството на отбраната мълчи.

Оттам само публикуваха видеозапис, в който главнокомандващият на руския флот Николай Евменов се среща с моряци, за които се твърди, че са от "Москва". На срещата обаче са около 100 военнослужещи, а на борда на потъналия кораб е имало около 500 души. Каква е съдбата на останалите от екипажа - не е ясно.

Френското обществено радио France Inter разказва историята на бащата на един от моряците, опитващ се да получи информация за съдбата на сина си след потъването на крайцера, въпреки официалната версия на властите за пълна евакуация и никакви данни за загинали, ранени, изчезнали.

Комуникацията между Дмитрий Шкребец и 20-годишният му син Игор обаче прекъсва в нощта, когато крайцерът гори - според украинците - защото е улучен с две ракети "Нептун", а според Кремъл - защото случайно се запалили боеприпаси на борда. И до днес Дмитрий няма информация за сина си, който е работел като готвач на "Москва".

Независимият рускоезичен новинарски сайт „Медуза" 37 излезе с публикация, че 37 от моряците са загинали, а около 100 са ранени. Броят на изчезналите е неизвестен. "Медуза" се позовава на свой източник, близък до командването на Черно море.

Бащата на Игор е в контакт с още три семейства, които търсят новини за децата си. Родителите на моряците разказват, че не са подложени на непосредствен натиск от властите, но техните гласове отекват като глас в пустиня. Единствените отговори, които получават, са отговорите на потребителите в социалните мрежи – обвиняващи ги в русофобство.

„С други родители на моряци отидохме до болниците в региона и поискахме да получим имената на тези, които са там. Всичко, което ни беше казано е, че няма информация по този въпрос. Няма смъртни случаи, няма ранени...“, разказва бащата на Игор пред France Inter.

Потъването на "Москва" не е новина за телевизиите в Русия, съдбата на екипажа - също

Една от майките, с които Дмитрий общува, успява да се свърже със своя син. Тя не получава информация коя е болницата, в която е настанено детето й. Момчето отказва да говори, твърдейки, че не помни нищо - било е в безсъзнание.

Tова не са първите сигнали от родители, които сигнализират, че твърденията на Москва, че екипажът е напълно евакуиран, са неверни.

"Има много ранени. Предимно с отрязани крайници". Какво се е случило с екипажа на "Москва"?

Дмитрий изпраща запитване до началника на Черноморския флот защо наборниците се оказват ангажирани възможно най-близо до бойните действия. Не получава отговор и на този въпрос.

Бащата отказва да говори повече, споделяйки, че се страхува да не стане жертва на наказателно преследване.

Версиите за потъването на "Москва": Какво показват снимките на горящия кораб


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024