The Guardian и партньори разследват активи за над 17 млрд. долара на руски олигарси от списъка „Навални 35“ Снимка: © cdn.occrp.org

Мащабен проект за проследяване на парите и активите в чужбина на олигарси, политици, медийни собственици от кръга на руския президент Владимир Путин започва британският всекидневник The Guardian в партньорство с Международния журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP). Това ще бъде най-изчерпателният досега публикуван одит на богатства, държани извън Русия от приближени на Путин и поддръжници на режима в Кремъл.

На проверка ще подлежат активи за над 17 млрд. долара. Те включват офшорни банкови сметки, яхти, частни самолети и луксозни имоти и са свързани с 35-имата души, включени в списък на опозиционния руски лидер Алексей Навални. Той ги нарича „ключови активисти и бенефициенти на клептокрацията на Кремъл“.

Кои са 35-имата, притежаващи активи за над 17 млрд. долара?

Списъкът включва четирима от най-богатите руски олигарси, плюс ръководители на държавни банки и енергийни компании, медийни собственици, шефове на разузнавателни агенции, министри, политически съветници и регионални управители.

Роман Абрамович, Андрей Костин, Денис Бортников, Игор Шувалов, Дмитрий Патрушев, Дмитрий Песков, Михаил Мишустин, Олег Дерипаска, Виктор Золотов – това са имената на само част от приближените на Путин, попадащи в групата „Навални 35“

Мнозина от споменатите отричат да са близки до руския президент или да се възползват от режима му.

Три седмици след инвазията на Русия в Украйна обаче 27 от тези лица вече са обект на санкции от САЩ и Европа, посочват от британския всекидневник. Още 7 души са в черния списък в Канада - заради това, че „извличат полза от или подкрепят правителството на Русия“.

Днес техните активите са замразени и не могат да бъдат продадени или използвани за генериране на печалба. Има сериозни ограничения и върху възможността на споменатите лица да пътуват, да харчат пари и да използват своите вили и мезонети.

Олигарсите също плачат: Михаил Фридман има $10 млрд. на хартия, но няма как да плати на чистачката си

Какво притежават хората от „Навални 35“?

35-имата разследвани притежават общо 145 актива, сред които 35 имения, 43 апартамента и 27 други недвижими имота. Това показва досегашното проучване на The Guardian и партньори.

Седем яхти, 11 частни самолета и хеликоптера на обща стойност 2 милиарда долара са идентифицирани като свързани само с шестима от групата „Навални 35“.

Някои от активите в проследяващата система са добре известни – като имението на Олег Дерипаска в центъра на Лондон, което бе окупирано от активисти миналата седмица. Суперяхтите „Дилбар“, „Лена“ и „Аморе Веро“, свързани с олигарсите Алишер Усманов, Генадий Тимченко и Игор Сечин, също са познати на широката общественост.

От Лондон до Биариц: Активисти окупираха имения на близки до Путин олигарси

Други притежания обаче са останали или незабелязани, или съществуват в почти пълна тайна. Те се държат от фиктивни компании, базирани в офшорни зони и управлявани от доверителни фондове, което ги прави по-трудни за проследяване, посочват от The Guardian.

Някои имоти и активи се водят собственост на роднини или сътрудници на хора от списъка на Навални, което повдига въпроси около произхода на средствата за придобиването им, посочват от британския вестник. Проверката на тези активи се прави с помощта на различни доказателства - от публично достъпни източници на информация, през бази данни от офшорни зони, изтекли към Международния консорциум на разследващите журналисти, досиетата FinCEN с доклади за подозрителни банкови транзакции.

Пример за прикрити досега активи са имотите, свързани със семействата на Николай Токарев и говорителя на Владимир Путин - Дмитрий Песков.

Николай Токарев е председател на контролираната от държавата компания „Транснефт“ . Изглежда, че близките на Токарев притежават луксозни имоти на хърватския остров Лосин – популярна дестинация за богатите руснаци. Близки на Песков пък са свързани със скъп апартамент в Париж.

Миналия месец Министерството на финансите на САЩ подчерта проблемите с непрозрачната собственост, като заяви, че „санкционираните олигарси и влиятелните руски елити са използвали членове на семейството, за да преместват активи и да прикриват огромното си богатство“.

Мистериозната "Шехерезада" за 700 млн. долара - наричат я "яхтата на Путин", но никой не знае кой е собственикът

Стойността на разследваните активи на територията на Обединеното кралство е за повече от половин милиард долара, заявяват от The Guardian. Тези активи са свързани с четири водещи фигури от списъка на Навални: Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска и Игор Шувалов. Очаква се в следващите дни да излязат публикации за тези активи, казват от британската медия.

Извън Обединеното кралство системата за проследяване на руски активи разкри:

26 актива, очевидно свързани с Дерипаска, за когото се твърди, че е любимият индустриалец на Путин. Те включват милиарди долари „на склад“, хотел в австрийските Алпи, суперяхта, 60-метров спомагателен кораб за хеликоптер и луксозни имоти в Лондон, Париж, Вашингтон и Ню Йорк, както и четири вили в Сардиния.

Два частни самолета - Gulfstream G650 за 65 млн. долара и Bombardier Global Express - са свързани с Шувалов, бивш първи вицепремиер на Русия, а сега председател на държавната корпорация за развитие. Шувалов е свързан и с три луксозни имота на стойност около 35 млн. долара, разположени в Залцкамергут, Тоскана и Дубай.

Системата за проследяване на руски активи засега съдържа данни за притежания, за които репортерите са видели документални доказателства или друга надеждна информация, свързваща ги с лица от „Навални 35“. Някои активи, за които се твърди, че на са олигарси или техни близки, все още не са потвърдени.

Как руските олигарси отговориха на оповестяването на информация за активите им?

„Не е ясно как публикуването на този вид „инвентаризация на активи“ може да служи на обществения интерес. Освен ако, разбира се, под „обществен интерес“ имате предвид насърчаването на активисти да завземат частна собственост, както направиха с къща в Лондон, принадлежаща на роднини на г-н Дерипаска“, коментира говорителят на Дерипаска.

„Цялото имущество и активи, които притежава, са придобити по справедлив начин. Продължаващата медийна лудост, колкото и да е жалко, със сигурност не дава на никого правото да нарече г-н Дерипаска клептократ. Ловът на вещици в Русия, чийто жертва стана г-н Дерипаска, се води изцяло от политически мотиви“, добави още той.

Говорител на Усманов коментира: „Целият капитал на г-н Усманов е изграден чрез успешни, понякога рискови инвестиции, както и чрез ефективно управление на неговите активи, което е същността на бизнеса. Следователно да се характеризира източникът на парите му като „непрозрачен“ по своята същност е неправилно и уврежда репутацията на г-н Усманов като честен предприемач и филантроп.”

Абрамович, Токарев, Песков и Шувалов все още не са отговорили на поканата за коментар, отправена от британския всекидневник.

Още за проекта на The Guardian

Проектът на The Guardian и партньори е замислен още през февруари, когато въоръжените сили на Руската федерация се струпват близо до границите на Украйна. Разработен е от британския всекидневник в партньорство с Центъра за изследване на копрупцията и организираната престъпност (международна неправителствена организация на разследващи центрове, медии и журналисти, работещи в Източна Европа, Кавказ, Централна Азия и Централна Америка), Süddeutsche Zeitung – най-големият германски всекидневник, и други международни новинарски организации.

От The Guardian посочват, че проследяването на руски активи тепърва ще се разширява, за да обхване по-широка група от санкционирани лица, а създаването на такъв тип система не е никак лесно:

„Богатството на олигарсите може да бъде трудно за проследяване. Докато някои инвестиции, като футболен клуб „Челси“, са публични, но много други не са. Собствеността често е скрита от фиктивни компании и тръстове, разположени в данъчни убежища.

Ето защо нашите журналисти събраха данни от редица източници от последните 6 години, включително и от течове на данни от офшорни зони, публикувани от Международния консорциум на разследващите журналисти, и доклади за подозрителни банкови транзакции, съдържащи се в досиетата FinCEN.

Не е незаконно да се държи богатство в чужбина и има законни причини за това, като поверителността. Данните, които разгледахме обаче показват, че банките понякога са повдигали въпроси за необяснимо богатство или произхода на средствата, преминаващи през сметки“, обясняват от медията.

Разследванията на The Guardian включват не само персоните, подложени на санкции, но и техните семейства, близки и сътрудници. По този начин има възможност да се даде по-пълна представа за мащаба на богатството.

От The Guardian посочват, че Лондонското Сити от години е критикувано от политици и активисти, че отваря вратите си за пари със съмнителен произход в замяна на щедри комисиони, плащани на адвокати, одитори и инвестиционни посредници.

„За критиците на правителството това може да обясни защо Обединеното кралство първоначално реагира по-бавно от други страни в отговора си на случващото се в Украйна, изоставайки от ЕС в обявяване на черния списък на лица.“

„Приятелите на Путин трябва да бъдат обект на възможно най-строгите санкции сега, защото именно чрез тях Путин и неговото обкръжение пазят богатството си. Ако вървим след негови сътрудници, ние тръгваме след него. Всъщност ние сме много подготвени да го направим, защото те избират Лондон. Те живеят тук: за тях това е „Лондонград“, заяви говорителят по външните работи на Либералдемократите Лейла Моран.

Великобритания санкционира Медведев, Песков, Шойгу и "фабриката за тролове"

Във време, когато зле подготвените и често недостатъчно финансирани правоприлагащи органи се борят да идентифицират кой какво притежава, помагането за разкриването на скрито богатство и тези, които се възползват от него, е жизненоважна задача, заявява екипът на британския всекидневник, изразявайки надеждата, че действие като това „може да предотврати разпръскването и да насърчи прилагането на правилата“.

От 2016 г., с публикуването на досиетата „Панама“, безмилостните медийни репортажи показват необходимостта от по-голяма прозрачност и регулиране в офшорния свят“, посочват още те. Реформата е бавна и често среща политическа съпротива, въпреки това е изключително важна за обществото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024