Лена Бориславова: "Борбата за постове на всяка цена не е правилният модел, за да се движим напред" Снимка: © bTV

„Борбата за постове на всяка цена, без зачитане на волята и предпочитанията на коалиционните партньори, не е правилният модел, за да се движим напред.“ - това заяви пред bTV Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков и говорител на правителството.

Според Бориславова урокът, който коалицията трябва да си вземе, след като депутатите отхвърлиха кандидатурата на Любомир Каримански за директор на БНБ, е, че „когато трима от коалиционните партньори не застават зад една кандидатура, то тази номинация няма място да бъде обсъждана така широко“.

Говорителят на правителството коментира още, че от „Продължаване промяната“ са доволни от начина, по който Каримански ръководи бюджетната комисия в Парламента, но има съществена разлика между двата ръководни поста:

„Има съществена разлика между поста гуверньор на БНБ – органът, който еднолично задава фискалната политика на българската държава и който има целия достъп до информация за това какви плащания се извършват, в сравнение с бюджетна комисия, която е един от органите в Народно събрание, където всички сме първи сред равни в управлението на бюджетните средства.“

„Не казвам, че ако господин Каримански отиде в БНБ, ще започне да прави нещо на тъмно. Далеч съм от тази мисъл, не бих си позволила такива внушения за нашите коалиционни партньори. Но когато има трима коалиционни партньори, които не подкрепят тази номинация, сами разбираме, че няма как стабилно да вървим напред“, каза още Бориславова.

Бориславова допълни, че от "Продължаваме промяната" няма да се почувстват засегнати, ако Любомир Каримански повдигне обвинение за клевета на министъра на финансите Асен Василев, както по-рано обяви. "Всеки, който се чувства засегнат има право да потърси правата си в съда", каза още тя.

Изборът на Любомир Каримански в БНБ се провали

В интервю за „Тази събота и неделя“ началникът на кабинета на Петков коментира и учредяването на партия „Продължаваме промяната“, което се състоя тази седмица в Пловдив - четири месеца след като Петков стана премиер на България. Досега политическото движение около Петков и Василев нямаше официална структура, а участието им на изборите през ноември 2021 г. стана възможно в коалиционен формат чрез регистрацията на три малки партии.

„За нас беше много по-важно да използваме първите 100 дни, за да решим четири големи задачи, преди изобщо да мислим за това как да си учредим партия, да си проведем конгрес или нещо подобно", заяви Бориславова пред bTV.

Справяне с COVID кризата, с енергийната криза, приемане на Плана за възстановяване и устойчивост и реформа на съдебната реформа – това са четирите основни задачи, по които правителството работи от началото на мандата си, посочи Лена Бориславова. Според нея правителството е постигнало безспорен успех в справянето с COVID кризата и е успяло „далновидно да управлява този процес“ без да затваря бизнеса чрез въвеждането на критерий за интензивни легла и стимулиране на ваксинацията.

ПП става партия: "Чистенето не е чиста работа, но някой трябва да я свърши"

Приемането на плана за възстановяване и устойчивост, както и въвеждането на енергийни помощи към производителите на енергия и разпределителните дружества, за които бяха отпуснати 4 млрд. лева, също са сред успехите на правителството. А като най-голямо предизвикателство пред кабинета според Бориславова е комуникацията. А пример за това е видеоклипът на министъра на културата Атанас Атанасов, който той публикува в социалните мрежи.

"Щастлив петък, щастлив уикенд и щастлив мандат"

От „Продължаваме промяната“ не са обсъждали явяване на следващи избори, но биха продължили партньорството с мандатоносителите си, коментира Бориславова. Началникът на кабинета на Петков заяви, че за тях остава по-важно е да се борят за каузата, а не за политическа стабилност, която да постигнат в името на компромиси:

„Много лесно щеше да е за нас без протести, без да разваляме договори за дългогодишни измамни схеми по границата с Турция например, и тогава щеше всеки от нас да си тръгва в 11ч., както е било в предишни години, доколкото ми разказват от администрацията на Министерски съвет и да щракаме с пръсти, да сме свежи и заредени и да гледаме напред без кризи“, каза Бориславова.

Лена Бориславова коментира и напрежението между премиера Кирил Петков и министъра на външните работи Теодора Генчовска, която съобщи за сериозни противоречия с екипа на Кирил Петков по линия на политиката за Северна Македония. Според Бориславова обаче двамата водят активен разговор и говорят „на един език“. А твърдението за прокарване на „две външни политики“ определи за „временно недоразумение“ или подвеждане на Генчовка:

„Не мога да разбера това като твърдение, мисля, че тук става въпрос за някакво недоразумение или подвеждане на министър Генчовска, тъй като и Вие и аз знаем, че външната политика се води от премиера и от министъра на външните работи. Ако те говорят в един глас, то съветниците нямат роля, те съветват, не водят външна политика. Така че оставям това в сферата на някакво временно недоразумение“, каза Бориславова в ефира на bTV.

Според нея проблемът с Република Северна Македония има голяма национална натовареност. Важно е обаче България да има активна позиция и да работи, за да защити интересите на българското общество в Македония и да търси резултати. Правителството има готовност да даде зелена светлина на казуса със Скопие тогава, когато види такива резултати, коментира началникът на кабинета на Петков пред bTV.

Теодора Генчовска се разграничи от екипа на Кирил Петков за Северна Македония

Началникът на кабинета на Петков коментира и ареста на Борисов. Според Бориславова той се е радвал на голяма „всеобща еуфория“, а разочарованието, което е дошло след това, се дължи на липсата на пълен набор от доказателства и желание на разследващите органи да извършат всестранно разследване.

Въпреки това МВР работи усилено, за да „излязат наяве всички схеми, които са се притаявали в миналото“. Ефективността на работата на вътрешното министерство обаче е обусловена от Прокуратурата, коментира Бориславова:

„Разследващият полицай не може да събира доказателства на собствен ход в едно досъдебно производство, над него бди един прокурор. И както видяхме от чатовете, разпространени в медиите, бди самият главен прокурор, самата Върховна касационна прокуратура и изисква тогава, когато има разследване да се докладва на ВКП, за да се види какво се случва по тези дела и да се дават насоки. Защо мислите е необходимо такова ниво на контрол от този, над когото е само Господ?“

Кьовеши: "Важно е главният прокурор да бъде професионален, независим и активен"

За да има независимост на разследването на досъдебното производство на прокуратурата, кабинетът на Петков предоставя собствена администрация и сграда за работа на Европейската прокуратура. Според Бориславова това е необходимо, тъй като до момента подаването на сигнали към Европейска прокуратура се е извършва през офиса на Върховната касационна прокуратура, а това не води до резултат: "Имаме твърденията на Европейската прокуратура, че сигналите, които са постъпвали при тях са на ниска стойност, за малозначителни деяния и няма нито едно голямо разследване, подадено до тях от българската ВКП", посочи тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024