Зеленски: Страните, които бездействат, също носят отговорност за геноцида Снимка: © CBS News

За избора да останеш начело на страната си, рискувайки своя живот, за дипломацията, която не води до решения, за цивилните жертви в Буча и трябва ли да бъде съден Путин за военни престъпления, както и по още много болезнени теми – Володимир Зеленски говори с екип на CBS News. Медията се среща с президента Зеленски в затъмнените коридори на командния му център в украинската столица Киев.

За първите 46 дни от войната над 4,5 милиона украинци вече напуснаха страната си. Въпреки че президентът Володомир Зеленски и семейството му са определяни като „главна мишена за руска агресия“, те отказват да бъдат евакуирани и остават в родината си.

Крепост, претъпкана с войски, картечници, мини, експлозиви – така описва мястото, на което среща Зеленски, журналистът на CBS News Скот Пели. Въпреки обстановката, украинският президент твърди, че тук се чувства добре и спокоен, намирайки начин да работи – друг избор просто няма.

Володомир Зеленски: Когато всички ви казват, че трябва да си тръгнете, вие трябва да помислите. Преди да направя нещо, аз анализирам ситуацията - винаги съм го правил спокойно и без хаос. Може да не съм най-силният войн, но не съм готов да предам никого.

Скот Пели: Какво казахте на жена си и децата си за решението си?

Володомир Зеленски: Казах им, че това е моят избор и не мога да го направя по друг начин. Аз съм президент на моята страна. Аз съм президент на нашия народ. Дори да не бях президент, пак щях да остана тук. Семейството ми ме разбра. Не само ме разбра, но и напълно подкрепи моето решение. Напълно.

Скот Пели: Бихте ли дали живота си за страната си, ако се стигне до това?

Володомир Зеленски: Не искам да се правя на герой. Обичам семейството си. Искам да живея още много години, но избирайки дали да бягам, или да бъда с моя народ, разбира се, че съм готов да дам живота си за страната си.

Олена Зеленска: Ако не спрем Путин, на света няма да има сигурно място за нито един от нас

Ден преди провеждането на интервюто, Зеленски се обърна към Съвета за сигурност на ООН с въпроса: „Къде е сигурността?“

Скот Пели: Говорейки с НАТО, вие ги нарекохте слаби. Пред Съвета за сигурност на ООН, казахте, че ако не могат да помогнат, то не трябва да съществуват. Не е много дипломатично от ваша страна. Чудя се защо изпитвате нужда да говорите толкова откровено?

Володимир Зеленски: Когато работите дипломатично, резултати няма. Всичко е много бюрократично. Ето защо начинът, по който говоря с тях, е напълно оправдан. Няма повече жертви, които да дам. Нямам повече емоции. Вече не се интересувам от тяхната дипломация, която води до унищожаване на страната ми. Много държави промениха мнението си за Украйна и за нашия народ. Но мисля, че сме платили твърде висока цена за това.

Скот Пели: Какво трябва да разбере светът?

Володимир Зеленски: Ние защитаваме способността на човек да живее в съвременния свят. Ние защитаваме правото на живот. Никога не съм мислил, че цената на това право е толкова висока. Това са общочовешки ценности, така че не е Русия тази, която ще каже какво да правим и как да упражнявам правата си. Това право ми беше дадено от Бог и родителите ми.

Екипът на CBS споделя, че при посещението си в северните предградия на Киев „е трудно да се намери Бог“ – голяма част от това, което журналистите откриват там, е „трудно да се гледа“, а зад църквата има пясъчен ров, пълен с труповете на цивилни жители на Буча. Два дни преди интервюто за CBS News, Зеленски също е на посещение в Буча, за да види с очите си цивилни квартали, „взривени без цел, освен терор“ и тела, лежащи по улиците „изхвърлени като боклук“.

Скот Пели: Какво видяхте в Буча?

Володимир Зеленски: Смърт. Просто смърт.

Скот Пели: Има една снимка, господин президент, на Вас в Буча с изражение на лицето, което не сте позволили на вашите хора да видят по време на тази война. И се чудя какво изразява лицето Ви? Това разбито сърце ли е? Гняв ли е?

Володимир Зеленски: Това е гняв. Това е гняв, защото не разбираме руснаците. Не можем наистина да разберем този свят и че има хора на тази планета, които дават такива заповеди и хора, които ги изпълняват.

Зеленски посети Буча и предупреди, че има градове с дори повече жертви

Скот Пели: Какви доказателства има за военни престъпления в Украйна?

Володимир Зеленски: Украинската служба за сигурност е прихванала комуникации. Има руски войници, които говорят с родителите си какво са откраднали и кого са отвлекли, има записи на руски военнопленници, които признават, че са убивали хора. В затвора има пилоти, които имаха карти с цивилни цели за бомбардиране. Извършват се и разследвания по останките на загиналите.

Скот Пели: Трябва ли Владимир Путин да бъде съден за военни престъпления?

Володимир Зеленски: Вижте, мисля, че всеки, който е взел решение, който е издал заповед, който е изпълнил заповед, всеки, който има отношение към това - вярвам, че всички тези хора са виновни.

Скот Пели: Вие държите ли Путин отговорен?

Володимир Зеленски: Вярвам, че той е един от тях. Това е, което аз вярвам.

Сателитите на Maxar потвърждават руската вина за клането в Буча

Пред CBS News Зеленски твърди, че избиването на цивилни може да бъде спряно. Украинският президент е благодарен на НАТО и САЩ, които изпращат оръжия денонощно. Но споделя, че е горчиво разочарован от отказа да бъде наложена зона, забранена за полети над Украйна. Президентът Байдън нарече това покана за Трета световна война, а според Зеленски - това е вид бездействие, от което светът е страдал и преди.

Скот Пели: Господин президент, в реч пред НАТО казахте: „Всички хора, които умират, ще умрат заради вас, заради вашата слабост.“ Искате да кажете, че Западът носи известна отговорност за тези зверства?

Володимир Зеленски: Спомням си, всички ние помним, книги за Втората световна война и за дявола в униформа – Адолф Хитлер. Отговорни ли са тези държави, които не са участвали във войната? Държавите, които позволиха на германските сили да маршируват из цяла Европа? Носи ли светът отговорност за геноцида? Да, смятам, че е така. Когато имате силата да затворите небето – да, страшно е, че може да започне световна война, плашещо е. Разбирам. И не мога да оказвам натиск върху тези хора, защото всички се страхуват от война. Но дали светът е отговорен за това? Вярвам, че е така. Заставайте пред огледалото всеки ден и се питайте, успяхте ли да направите нещо? Или не успяхте да направите нищо? Ще намерите отговора на този въпрос в лицето, което ви гледа от огледалото, както и отговора на още един въпрос – кой сте вие? В това вярвам аз.

В интервюто си за американската медия Зеленски опитва да предупреди света, че Путин няма да спре на Украйна.

Скот Пели: Господин президент, изглежда, че свободният свят е изчислил, че страданията на вашия народ не си струват дори риска от ядрена война.

Володимир Зеленски: Мисля, че сте прав. Някои използват това като политическо извинение, с което казват: „Не можем да защитим Украйна, защото ще предизвикаме ядрена война“. Мисля, че днес никой на този свят не може да предвиди какво ще направи Русия. Ако нахлуят по-навътре в нашата територия, тогава определено ще се приближават все по-близо до Европа. Те само ще стават по-силни и по-малко предвидими.

Скот Пели: Президентът Байдън казва, че е възмутен от случилото се в Буча. Лидерите на НАТО казват, че са възмутени от случилото се в Буча. Но какво трябва да направят те сега?

Володимир Зеленски: Оръжия – на първо място. Те трябва да бъдат много отговорни към този въпрос. Определено разбират за какво говоря в момента. Те трябва да доставят оръжие на Украйна, сякаш защитават себе си и собствения си народ. Те трябва да разберат това: ако не ускорят действията си, ще ни бъде много трудно да устоим срещу този натиск.

Вторият фактор са санкциите. Защото открихме някои неща в санкциите, които финансовите експерти лесно могат да заобиколят. Русия ги заобикаля и това е абсолютно реално. Западният свят го знае. Това не трябва да се допуска. Това не е филм, това е истинският живот. Спрете да се страхувате от Руската федерация. Ние показахме, че не се страхуваме.

Преди началото на войната, Киев е един от най-големите градове в страната с население около 3 млн. души. Почти седем седмици след началото на инвазията, след множество нападения, улиците на града са празни и тънат в разруха.

Скот Пели: Спечелихте ли битката за Киев?

Володимир Зеленски: Киев. Мисля, че да, но това не е окончателната победа. Ще мога да отговоря едва, когато спечелим тази война. Когато освободим страната си, тогава мога да отговоря. Защото Буча е част от Киевската област. Буча, Ирпен, Хостомел, ако хората от тези градове биват унищожени, тогава печелим ли тази битка? Не съм сигурен. Не се отказваме от това, което е наше. Но дали спечелихме, не мога да кажа.

Скот Пели: Никой не очакваше Украйна да се бори, докато Русия хвърли оръжията. Как успяхте?

Володимир Зеленски: Обединихме се като нация. Въпреки че украинците разбираха, че ще бъдат десетократно превъзхождани и няма да има изход, ние се борихме за съществуването си и за оцеляване. Това е колективният героизъм на всички – на хората, на властите, на въоръжените сили. Станахме едно цяло.

Скот Пели: Как американските оръжия допринасят в тази война?

Володимир Зеленски: Американските оръжия помагат. Но честно казано, бих искал повече. Не знам дали имам право да го кажа, тъй като е факт, че САЩ помогна много.

Човекът, който отговаря за въоръжаването на Украйна, е началникът на кабинета на президента - Андрей Ермак. Когато екипът на CBS News се среща с него, той току-що е завършил двучасов разговор със съветника на президента на САЩ по въпросите за националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и председателя на Обединеното командване на САЩ, генерал Марк Мили. Ермак е поискал тежка артилерия, танкове, военни самолети и всичко, което „дава възможност да бъде затворено небето“.

Скот Пели: Когато попитахте администрацията на Байдън за артилерия, танкове, реактивни самолети, какво Ви отговориха?

Андрей Ермак: Имахме много задълбочен и много подробен разговор. Той е американският президент, който е направил за Украйна повече от всеки друг президент. Но тук става въпрос за войната и ние открито казахме, че имаме нужда от повече. Това не е достатъчно. Имаме нужда от оръжия възможно най-скоро. Ако получим тази подкрепа навреме, ще спечелим.

Представител на Белия дом казва пред американската медия CBS, че Ермак е получил „да“ на исканията си. Но изпълняването на поръчки отнема време, а украинците се нуждаят от оръжия руско производство, които вече знаят как да използват. Америка вече е дала близо 2 милиарда долара военна помощ, но нуждите на Украйна растат с ескалацията на руските бомбардировки на изток и юг.

Скот Пели: Какво очаквате сега на изток и на юг?

Володомир Зеленски: Смятаме, че това ще бъде нов етап от тази война. Не знаем колко руски оръжия ще има, но разбираме, че те ще бъдат в пъти повече, отколкото сега. Всичко зависи от това колко бързо ще ни помогнат Съединените щати. Честно казано, дали ще успеем да оцелеем зависи от това. Имам 100% доверие в нашия народ и в нашите въоръжени сили. Но за съжаление нямам увереността, че ще получим всичко, от което се нуждаем.

Войната се измества в Донбас, след като Путин "не постигна абсолютно нищо"

Скот Пели: А какво искате от президента Байдън?

Володимир Зеленски: Честно казано, преди време помолих президента Байдън за много конкретни неща. Той има списък. Президентът Байдън може да остане в историята като човека, който застава рамо до рамо с украинския народ - народът, който спечели войната и извоюва правото си да има собствена държава. Това също зависи от него.

Скот Пели: Разочарован ли сте от президента Байдън?

Володимир Зеленски: Не, не съм разочарован. Не знам как друг президент на негово място би ни помогнал, не знам. Трудно е. Имаме добри отношения - аз поне смятам така. Украйна зависи от подкрепата на САЩ. И аз, като лидер на държава във война, мога само да съм благодарен.

Що се отнася до другия воюващ президент, CBS News пита Зеленски дали е готов да се срещне лице в лице с Владимир Путин. Зеленски отвръща, че такава среща няма да разреши всичко, но може да спре убийствата.

Скот Пели: Готови ли сте да се откажете от част от Украйна за мир?

Володимир Зеленски: Не сме готови да дадем страната си. Мисля, че вече сме се дали много жертви. Така че трябва да останем непреклонни толкова дълго, колкото можем.

Скот Пели: Склонни ли сте на договаряне?

Володимир Зеленски: Е, този въпрос определено ще бъде повдигнат в хода на преговорите. Разбираме руската страна. Разбираме, че една от техните разпоредби, за която винаги се говори, е да признаят Крим за руска територия. Аз определено няма да призная това. Освен това те искат да превземат южните части на страната ни. Ясно разбирам, че въпроси като този ще бъдат повдигнати при преговори, ако изобщо има такива. Но от самото начало не сме готови да се откажем от територията си . Ако бяхме готови да се откажем от територията си, нямаше да има война.

Скот Пели: Господин президент, в почти всяка реч пред вашата страна вие казвате, че Украйна ще спечели. Как Ви изглежда победата?

Володимир Зеленски: Победа. На първо място, украинците определено биха почувствали победата и те ще се върнат. Завръщането на бежанците е най-важното за Украйна. Без тях няма нищо. Край на бомбардировките, възстановяване на територията ни и да няма руски войници у нас - това е победата. Да, разбирам, че руската армия няма да се оттегли от Крим и ние ще спорим или преговаряме за една или друга територия в южната част на страната ни. Знам и точно какво трябва да се случи, след което можем да кажем, „това е победа“. Но, ако нямате нищо против, засега няма да говоря за това.

Скот Пели: Господин президент, желаем ви целия късмет на света.

Владимир Зеленски: Трябва ми половината. Мисля, че дори половината ще е достатъчна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024